de reis naar la Fortuna
30 januari 2026 - La Fortuna, Costa Rica
Voordat wij vertrokken werden wij wakker gemaakt door een brullend geluid, de verassing was groot dat het ging om brulapen 🤣
Een vader met baby 😍. Hun gebrul draagt tot 5 km ver. Klinkt als een mix van wind, leeuw en kapotte motor. Dat enorme geluid komt door een vergroot tongbeen. Ze dragen permanent een biologische luidspreker in hun keel, ideaal voor een feestje. Ze zijn kampioen met niets doen.
Overigens zagen wij pas in ons volgend hotel dat er toekans naast zaten.
De transfer begon weer met een boottocht. Onze koffers in een aparte boot.
Onderweg zagen wij diverse kaaimannen, toekans en een kingfisher (ijsvogel)
Ringed kingfishers slaan hun prooi vaak zo hard tegen een tak dat die tak letterlijk hun “aanrecht” wordt. Ze gebruiken vaste “slachtplekken” die je kunt herkennen aan visresten… een soort jungle-sushi bar
grootste ijsvogel van de Amerika’s, zij doet tijdens het jagen écht wiskundige en natuurkundige “berekeningen” — niet bewust natuurlijk, maar evolutionair ingebakken.
Lichtbreking: “waar is de vis écht?” Water buigt licht. Dat betekent:
De vis lijkt op een andere plek dan waar hij is. De kingfisher moet automatisch corrigeren voor: invalshoek van het licht
Door de regen was het een modderpoel. Gelukkig hielp er iemand met de koffers naar de bus te brengen.
Ons nieuwe hotel is boven verwachting luxe, met spa waar je uitkijkt op de vulkaan
Het terrein lijkt op center parcs, erg groot en veel groen.
Ik vond al meteen papegaaien en dit felrode vogeltje.
Deze kunstmatige vulkaan hoort bij de spa…
Nog even naar de stad La Fortuna gegaan, erg toeristisch, maar ook erg gezellig.
Morgen gaan wij naar de vulkaan Arenal, voorheen zeer actief, maar sinds 2010 slapend. In het gelijknamige nationale park hopen we (eindelijk) luiaards te zien.