Onderweg naar en excursies in Manuel Antonio N.P.
3 februari 2026 - Manuel Antonio Parque Nacional, Costa Rica
Het was een lange tocht naar Manuel Antonio, maar ook een mooie. Onderweg krokodillen gezien
Papagaaien
Het was verkiezingsdag voor een nieuwe president, in veel dorpjes was er file.
In ons nieuw hotel meteen met de neus in de boter: happy hour voor cocktails, mjammie
Daarna nog even de buurt verkennen en getrakteerd op deze toekan.
Tijdens het eten genoten van de zonsondergang bij zee.
Vanochtend een wekker in de vorm van een zonsopgang. Meteen een jungletrail gepakt, maar de dieren lieten zich nog niet zien. Daarna maar even naar zee gelopen.
Daar zat een zwarte gier mij op te wachten 🤣
Daarna onze dagtour in het Manuel Antonio park. Onze gids was fantastisch. Hij zag al snel een tweetenige luiaard, die hadden wij nog niet gezien.
Een anolis nepkameleon.
Kleurverandering = emotie, geen camouflage
Verandert kleur door:
• stress
• temperatuur
• stemming
• Niet om “mee te kleuren” met de achtergrond zoals een kameleon
zilveren kruisspin.
Het witte web:
• reflecteert UV-licht
• lijkt zelf op grote spin, afschrikwekkend
Na het paren moet het mannetje letterlijk rennen voor zijn leven, anders eet het vrouwtje hem op.
Regelmatig liep er een neusbeer over de weg
Geweldig, een kolibrie op een nest
Groene zweepslang
Beweegt langzaam heen en weer, doet een tak na in de wind. Roofdieren én prooien zien ’m vaak niet eens, ik begrijp ook niet hoe de gids deze heeft gezien.
Maar het allermooiste was de miereneter. Nog nooit gezien en waren verbaasd deze in de boom te zien.
Een miereneter:
• ruikt mieren op tientallen meters
• eet tot 9.000 insecten per dag
• maar laat altijd genoeg over zodat het ecosysteem blijft draaien en hij over een tijdje weer het nest kan aanvallen
Omdat er veel apen waren moesten wij in een kooi eten en drinken. Konden de aapjes naar ons kijken 😂🤣
Zonder de gids ook nog wat dieren gezien, zoals deze Agouti’s:
• verzamelen zaden & noten
• begraven ze als voorraad
• vergeten er een deel…
Daardoor helpen ze het regenwoud groeien
Zonder agouti’s zouden sommige boomsoorten verdwijnen.
rode motmot
In ons hotel werden wij verast door de withoofd apen. (maffia).
Daarna de nachttocht, deze was voor ons teleurstellend, wij hoopten slangen te vinden, maar vonden vooral veel kikkers
Gelukkig ook nog een klein spinnetje gevonden, de tarantula 🙃
JM:3 februari 2026Dank voor jullie verhalen was weer mooi om op afstand mee te reizen...............veilige terug vlucht.
Annelies:3 februari 2026Wauw, dat waren wel heel veel dieren in een etmaal! Zitten mooie exemplaren tussen!
Monique van der Vlugt:3 februari 2026Mooie verhalen en dieren. Dank voor het delen en veilige vlucht terug. Tarantula graag terug zetten in de natuur 🙃