Schildpadden tour
1 augustus 2025 - Boa Vista, Kaapverdië
De schildpadden tour: in de hoop een schildpad te zien die eieren gaat leggen.
Om 1915 vertrokken wij in een open auto naar de zee. 60 kilometer per uur zonder riem in de achterbak van de auto, was al een spannend begin. Zeker in het donker. Na een half uur stopten wij en ging de route over het hobbelige zand (van het strand verder). Maar eerst moesten de autolampen afgedekt worden met rood folie.
De schildpadden zijn beschermd, ze schrikken van wit licht en zouden dan weer terug naar de zee kunnen gaan. Wij hebben 3 controles gehad, we mogen ook maar een beperkt aantal mensen op het strand zijn waar de schildpadden eieren gaan leggen.
Eerst meer over de onechte karetschildpad. Deze leggen de meeste nesten in boa vista. Twee jaar geleden nog in Florida, maar nu is de grootste telling in boa vista. 25.000 nesten per jaar. Toen wij er een uur waren, waren er al minimaal 3 schildpadden bezig met een nest en de vierde wilde al uit het water komen.
Ze worden 1 meter lang en kunnen tot 100 kilo wegen. Degene die wij hebben gezien woog 60 kilo. Ze hebben een grote brede kop en krachtige kaken (vleeseters). Het vrouwtje komt altijd terug naar het stand waar ze zelf uit het ei is gekomen om zelf eieren te leggen. Slechts één op de 1000 haakt de jong volwassen leeftijd. Naar schatting heeft “onze “ schildpad 80 eieren gelegd.
De onecthte karetschildpad heet zo omdat ie lijkt op de echte karetschildpad. De echte te komt alleen in koraalriffen voor en heeft een kleine kop. Verder lijken ze op het eerste oog op elkaar.
Binnen 5 minuten had onze gids een schildpad gevonden. Wij moesten nog even wachten, pas tijdens het eieren leggen is ze in tranche, dan kan je haar zelfs aanraken. Ze merkt er dan niets van.
er werd een rode zaklamp aan de achterkant gelegd en wij zagen haar een gat graven van 60cm. Daarna kwam het eerste ei eraan.
Zo bijzonder om te zien. Het keken wel stuiterballen.
Na het eieren leggen is ze zeker 30 minuten bezig geweest met het best dicht te maken. Eerst met haar achterpoten en later met haar voorpoten. Geweldig om te zien. Na het dichtmaken van het nest ontstaat een gat waar ze ligt, waardoor ze een fake nest maakt. De laatste handelingen doet ze met haar voorpoten, vers zand gaat eroverheen, waardoor ze haar eigen geur van het nest verwijderd. Hier zijn mooie video’s van (een paar kan je vinden onder kopje video’s van dit blog)
Hier zie je hoe dichtbij wij mochten zitten tijdens het eieren leggen. Als je op onderstaande linkt klikt, zie je een video.
Op de heenrit naar de schildpadden zagen wij veel ezels. Die leven hier in het wild. In de avond horen wij ze ook vaak balken.
bij ons hotel zijn ook vele torenvalken, mussen en katten en krabben.
Petra:2 augustus 2025Prachtig!
Hans van der Vlugt:2 augustus 2025Zoiets maak je misschien eenmaal in je leven mee, eieren leggende schildpad, een prachtig avontuur. Hebben de in het wild levende ezels daar ook natuurlijke vijanden (buiten de mens waarschijnlijk) ?
Ralph:2 augustus 2025De ezels hier hebben geen natuurlijke vijanden