Petchaburi en Hua Hin

9 december 2025 - Hua Hin, Thailand

Zoals ik inmiddels gewend ben, staat de gids keurig op tijd (altijd te vroeg) mij op te wachten. De reis gaat naar Petchaburi, waar ik graag het paleis en de buddhagrot wil zien.

IMG_1404

De  eerste bestemming was Wat Mahathat Worawihan, gebouwd tijdens de Dvaravati-periode. Talrijke kunstschatten zijn in de tempel opgegraven, wat het een tempel van aanzienlijke historische betekenis maakt. In de belangrijkste viharn (wihan) bevindt zich een zeer vereerd Buddhabeeld in de Mara-Vijaya-houding, met een diameter van 20 centimeter op schoot en een waaier in zijn linkerhand. Dit vereerde beeld staat bekend als Luang Pho Wat Mahathat

IMG_1397

Bij de meeste tempels is ook een school. Hier waren 14 klassen, om ze niet te storen heb ik een foto gemaakt van een klas die op schoolreis was

IMG_1407

Raar idee dat bij alle buddha’s, in iedere klas, as ligt van overleden personen (welke rijk waren geweest).

IMG_1413

IMG_1418

Als je geld betaalde aan deze dansers bij de tempel kwam er een bijzondere dans en noemden ze de naam van de overledenen. Bijzondere tradities allemaal.

IMG_1420

De apen begroetten ons bij mijn favoriete bestemming vandaag.  De geschiedenis van Khao Luang Cave (Tham Khao Luang) in Phetchaburi is nauw verbonden met de Thaise koninklijke familie, met name Koning Rama V (Chulalongkorn) die in 1851 de bouw van een tempel (wat) in de grot initieerde ter ere van zijn vader, Koning Rama IV (Mongkut), die de grot bewonderde en er graag mediteerde; Rama V voegde nieuwe Buddhabeelden toe aan de grot en creëerde een belangrijk religieus en artistiek centrum dat nu een populaire historische en spirituele plek is.

IMG_1451

IMG_1422

IMG_1429

IMG_1434

Het is een traditie om de namen van overleden mensen op de buddha te schrijven. Ik heb mijn ouders en schoonmoeder erop geschreven. ook de naam poep erbij vermeld. Er komen hier veel Hollanders, ben benieuwd naar hun reactie. in Thailand doen ze dat zodat de overledenen een gunstigere wedergeboorte krijgen.

IMG_1459

Laattse bestemming van de tour is naar Park Phra Nakhon Khiri. Het park bevindt zich op een heuveltop en werd in 1859 in opdracht van koning Rama IV gebouwd als zomerpaleis. Het staat lokaal bekend als 'Khao Wang', wat 'heuvel met paleis' betekent. De koning kwam daar vroeger op een olifant, tegenwoordig is er een kabelbaan.

IMG_1465

dit was de olifantenopstap.

IMG_1468IMG_1471

Het paleis werd in opdracht van koning Mongkut (Rama IV) gebouwd als zijn zomerresidentie.
De bouw begon in 1859 en het complex was klaar in 1860.
De locatie op de heuvel bood de koning de mogelijkheid om zijn interesse in astronomie na te jagen, met onder andere een observatorium op het terrein.

De gids was zo aardig om mij af te zetten bij de market village, waar ik nu weer zit met een biertje te genieten van live muziek.

Tussendoor wilde ik zelf nog naar een locatie en dat heb ik geweten.  Wat Huay Mongkol is een beroemd tempelcomplex nabij Hua Hin, Thailand, vooral bekend om het gigantische standbeeld van de legendarische monnik Luang Phor Thuad, dat toeristen en gelovigen aantrekt voor geluk en zegeningen. Het parkachtige complex bevat ook een standbeeld van Koning Taksin te paard, houten olifanten en is een populaire plek voor zowel Thai als buitenlandse bezoekers vanwege de cultuur, rust en goede Thaise restaurants. Het is het grootste standbeeld ter wereld van deze gerespecteerde monnik.

IMG_1500IMG_1519

IMG_1528

IMG_1497

Uiteraard  nog 3 keer onder deze olifant gelopen voor geluk.

Ook wierook gebrand, bloemen geofferd en goudblad op de beelden gestrooid. En dat alle voor 0,60 cent.

IMG_1506

IMG_1510

IMG_1518

IMG_1522

Hier heb ik het “goud” op gegooid.

De terugweg werd een uitdaging. Er was geen grab (aziatische Uber) die wilde komen en ook taxi’s komen hier overdags nauwelijks. Ik ging dus maar een stukje wandelen. Uiteindelijk kwam ik een behulpzame vrouw tegen die voor mij wel iets kon tegelen. Duurder dan de grab, maar ik was allang blij. Toen ik akkoord ging vroeg  ze om een foto te maken van deze man..

IMG_1531

Dit is de persoon…. maar ik ben veilig aangekomen en geniet nu van live muziek 🥰

1. Ralph:
    9 december 2025
    Ik geloofde nooit zo in reïncarnatie, maar nu je achterop bij Freddy Mercury hebt gezeten...... samen nog Bohemian Rhapsody gezonden?
  2. Monique van der Vlugt:
    9 december 2025
    Slimme mevrouw om jou te vragen foto te maken van deze man, duidelijk een vrouw met moeder instinct :)
  3. Jolanda:
    9 december 2025
    Ze had het over haar vriend, ik weet niet of ze zo slim is 🤣
  4. Monique van der Vlugt:
    9 december 2025
    Oh misschien wist ze niet meer hoe haar vriend eruit zag 😂
  5. Anton:
    Alweer een geweldige vakantie Jolanda. Geniet van de laatste dagen. 😘
  6. Wilma:
    Geweldig allemaal Jolanda. Geniet er nog maar even van
  7. JM:
    9 december 2025
    Lekker Jo maar die Uber die had ik ff niet zien aankomen..........gelukkig Freddy makes the world going arround.