dieren spotten op Palmarium

15 september 2025 - Toamasina, Madagaskar

Indri indri
De indri wordt 64 tot 72 centimeter lang en 6,5 tot 9,5 kilogram zwaar, het is de grootste lemuur

Hij is de enige lemuur met een vrijwel onzichtbare staart, deze is slechts 4 tot 5 centimeter lang.

De dichtbehaarde lange vacht heeft een zwart-witpatroon dat varieert per exemplaar, bij sommige overheerst het zwart, bij andere wit  Het gezicht is vrijwel onbehaard, zodat de zwarte huid te zien is. De indri heeft grote ogen en een korte snuit.
Indri's maken een hard geluid met een kenmerkend gejammer om hun territorium af te bakenen, contact te houden met groepsleden en om te communiceren met andere groepen, bijvoorbeeld voor de voortplanting of om dreiging te tonen. De roep kan kilometers ver dragen en klinkt als een sirene. De beste tijd om dat te horen is ‘ochtends vroeg of je dat wil of niet. De indri komt alleen voor in  dicht regenwoud, waar een lange staart niet nodig is.

IMG_7956

Indry Indry met baby

IMG_7929

Bruine maki
Deze middelgrote lemuur heeft een compacte, bruin tot grijsbruine vacht en een donker gezicht met kenmerkende lichte vlekken boven de wenkbrauwen. Bruine maki's leven in familiegroepen, zijn voornamelijk boombewoners, voeden zich met bladeren, vruchten, harsen en insecten en spelen een belangrijke rol in de zaadverspreiding van planten. Hun leefgebied is divers, van vochtige bergbossen tot drogere.

IMG_7900

IMG_7884

kroon lemuur

Je kan deze herkennen aan zijn zwarte kroon bovenop zijn hoofd

IMG_7979

black and white lemur

onze allereerste lemuur die wij hebben gespot, op het strand in een boom bij  ons hotel.

IMG_7830IMG_7856

IMG_7842

Dit is de meest vriendelijke en minst schuwe van alle lemuren. Wat een fantastische dag was dat. Onze gids (op aanraden van de Amerikanen) was echt geweldig.

macaco lemuur

IMG_7879

red beklieder lemuur

IMG_7896

IMG_7897

Er komen steeds meer mixed lemuren bij; een combinatie van 2 verschillende lemuren (soort vuilnisbakken ras).

IMG_7865

Swamp pitcherplant (carnivore), oftewel vleesetende planten

IMG_7946IMG_7945

Een tijdje in het park met de enige Nederlanders gekletst die wij tegen zijn gekomen. vervolgens een avondwandeling gemaakt, met een boot naar het Aye-Aye eiland.

Aye aye vingerdier
Hij wordt vaak omschreven als “vingerdik” vanwege zijn extreem dunne, lange middelvinger. Deze worst gebruikt om te tikken, peuteren en insecten uit hout te vissen.
Tanden: knaagdierachtige voortanden die blijven doorgroeien (net als bij ratten en bevers). Dit is uniek onder primaten
Grote oren: vleermuisachtig, helpen bij echolocatie-achtig luisteren naar insectenlarven in hout. Leeft volledig ‘s nachts.

Tikt met de lange vinger op hout → luistert met de grote oren naar holtes of larven.
Knaagt een gat met de scherpe tanden.
Steekt de lange middelvinger erin om insecten of larven eruit te trekken. Wordt met uitsterven bedreigd omdat de bevolking het dier met de matige looks beschouwd als ongeluksbrengend. Eerlijk is eerlijk: Ik schrok mij rot toen ik hem zag, was ook een stuk groter dan verwacht.

IMG_8035

IMG_8077

Tenslotte werden wij ook nog getrakteerd op een dwergmaki, die ook alleen ‘’s nachts actief is.

IMG_8069

Kortom, weer een onvergetelijke dag. ma de navhttour gingen wij met de boot terug. de boot had geen licht  dus iemand moest voorop staan om te kijken of wij de goede kant op gaan en er niemand in het water is.

Een paar leuke video’s:

indry indry roep door ons gefilmd

baby indri een van haar eerste tasjes

aye aye die een kokosnoot eet

1. Hans van der Vlugt:
    15 september 2025
    Interessant al die soorten en dat je daar zo dichtbij kunt komen ! Ralph staat pal naast zo'n lemuur of is die hangende lemuur dood ? De walvissen mogen jullie dan vooruit zijn gegaan, maar jullie hebben er enorm veel voor terug gekregen
  2. Jolanda:
    15 september 2025
    Hij leeft echt hoor. Daarom vindt men dit de vriendelijkste lemuur.
    Wij hebben in ieder geval toch nog 2 walvissen van dichtbij gezien, waar wij ook heel blij mee waren!.